Kip Tikka Masala | Slowcooker
Ik hou ontzettend van curry’s! Zo, dat is eruit. Nu ben ik zelf niet heel gek op de hele scherpe varianten waarbij je op een gegeven moment je eigen tong niet eens meer voelt. Nee, geef mij maar een milde curry zoals deze tikka masala met kip. Een lekker stuk naan erbij, beetje rijst, niks meer aan doen. Nou ben ik naast curry-fan ook nogal verknocht aan mijn slowcooker dus ik dacht: Laat ik die twee eens bij elkaar brengen. En zo is dit recept dus ontstaan.
Het fijne aan die slowcooker is natuurlijk dat je hem gewoon aan kunt zetten en daarna je gang kunt gaan. Geen omkijken naar. Ik kwam er bij deze curry achter dat de smaken nog veel intenser worden dan wanneer je het in een pan bereidt. Dat wist ik al, maar proefde het nu nog veel sterker dan bij bijvoorbeeld een pastasaus of ander gerecht. De specerijen kwamen zo goed naar voren, smaakten veel intenser. Smullen!
Het is trouwens wel van groot belang dat je het recept volgt zoals hier beneden beschreven. Ga dus geen stappen overslaan en ingrediënten er rauw in doen. Dat gaat echt de smaak niet ten goede komen. Ik weet dat ik zelf recepten ook niet altijd op de voet volg, maar in dit geval is het echt verstandig. Trust me!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, uitgeperst
700 gram kippendijfilet, in blokjes
1 stukje verse gember van ca. 3 x 3 cm, geraspt
2 tl garam masala
2 tl gemalen koriander (ketoembar)
1 tl kurkuma
1 tl gemalen komijn
1 blikje (70 gram) tomatenpuree
1 blik (400 gram) tomatenblokjes
1 tl zout
200 ml kokosroom (bijvoorbeeld van het merk Kara, te koop bij de toko) of romige kokosmelk
Zo maak je het
- Verwarm een eetlepel olie in een braadpan/hapjespan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui een paar minuten totdat deze glazig begint te worden. Voeg dan de knoflook toe en bak deze een minuut of 2 mee.
- Doe de blokjes kippendijfilet bij de ui en knoflook in de pan en bak deze mee tot ze aan alle kanten dichtgeschroeid zijn. Voeg nu de geraspte gember, alle specerijen en de tomatenpuree toe en bak ook dit een paar minuten mee.
- Schep de inhoud van de pan over in de slowcooker en voeg hier de tomatenblokjes en het zout aan toe. Roer alles goed om en zet de slowcooker 6 uur op de laagste stand.
- Als de kooktijd om is, haal je de deksel van de slowcooker en voeg je de kokosroom toe. Roer goed door en laat het gerecht zonder de deksel nog ongeveer een kwartier tot een half uur op de hoogste stand doorkoken tot de saus wat is ingedikt. Proef en breng eventueel nog extra op smaak met zout en peper.
- Serveer de kip tikka masala met naan en/of rijst. Enjoy!
Bianka zegt
Ziet er erg lekker uit, lust alleen geen kokos, zou ik de kokosmelk kunnen vervangen door kookroom?
Hilde zegt
Ja hoor, dat kan zeker. De smaak zal dan wel wat anders worden natuurlijk maar als je niet van kokos houdt dan is dat voor jou niet erg 😉
Gaatze zegt
Klinkt goed!!! Binnenkort maar eens maken..😀
Hilde zegt
Dit hebben jullie hier toen ook gegeten 🙂
Heleen zegt
is er een standaard omreken tabel voor als je geen slowcooker hebt en het in een normale pan wilt klaar maken?
Hilde zegt
Hi Heleen,
Ik zou er eens op googlen, want zo’n tabel is er vast wel. Als je voor dit specifieke recept de bereiding in de pan wilt weten dan mag je me even een mailtje sturen op hilde@slowfoody.nl. Groetjes, Hilde
Lennart zegt
Hoi Heleen,
Als je geen slowcooker hebt maar wel een oven die je op 80 graden kan zetten (voor low) of 90 graden (voor high) en je hebt een pan die in de oven kan, kan je op die manier slowcooken. Dan kan je dezelfde tijden aanhouden.
Groeten,
Lennart
Karin zegt
Ik zou dit graag met bijvoorbeeld spinazie eten. Gaat de spinazie dan ook in de slow cooker of raadt jij aan die los te wokken en erbij te serveren?
Hilde zegt
Hi Karin,
Ik zou de spinazie er los bij serveren, want het verandert de smaak van het gerecht natuurlijk wel.
Mocht je het toch willen toevoegen aan de curry, dan zou ik dit echt op het allerlaatste moment doen, zo’n 15 minuten voor je het serveert.
Groetjes,
Hilde
Karin zegt
Hoi Hilde,
Zojuist heb ok de kip madras gemaakt. Erg lekker was het. Ik heb de spinazie geroerbakt, klein gesneden en er op het laatst door geroerd. Ik vond het een succes.
Bedankt,
Karin
Hilde zegt
Hi Karin,
Heel leuk om te horen dat het lekker was! Misschien ga ik er ook eens spinazie doorheen doen. Altijd fijn, een beetje extra groente ;).
Groetjes,
Hilde
Mary zegt
Het lijkt me heerlijk, ga het dan ook maken, maar kip 6 uur in de slowcooker lijkt mij heel erg lang. Normaal is voor kip 4 uur voldoende
Hilde zegt
Hi Mary,
Ik snap dat het lang lijkt, helemaal voor kip. Het gaat hier natuurlijk wel om kippendij en de slowcooker staat op de laagste stand, dus de kip blijft echt heel mals. Wij hebben het al een paar keer op deze manier gemaakt en de kip was nooit droog. Beloofd!
Groetjes,
Hilde
Janine zegt
Wow echt superlekker!!! En de kip zo zacht en mals… we hebben gesmuld, dankjewel!!
Janine zegt
Niet normaal zo lekker! Zelf vriendlief normaal niet echt een fan, vond het heel lekker! Kip boterzacht en smaken perfect!
Hilde zegt
Wat superleuk om te lezen! Wij vinden het zelf ook heel erg lekker 🙂
BOB zegt
KIp was lekker mals maar als je van echt currys’s houdt valt dit toch wel tegen.
Veels te weinig smaak, te veel tomaten blokje.
ipv de kruiden proef je tomaat.
Dat mensen het lekker vonden die normaal er niet van houden zegt eigenlijk genoeg.
Dit is een recept voor mensen die niet van een originele curry houden, aangepast voor de Hollandse markt zeg maar.
Hilde zegt
Hi!
Dank voor je reactie, ook al is deze overwegend negatief ;). Bij ons overheerst nooit de smaak van tomaat, maar juist die van de specerijen die ik erin doe. Tikka Masala is sowieso een milde curry en het ligt er heel erg aan welke kwaliteit specerijen je hiervoor gebruikt. Ook de soort tomatenblokjes is erg belangrijk. Dus niet voor de goedkope variant kiezen, maar echt tomaten van kwaliteit. Je kunt de tomatenblokjes ook vervangen door 400 ml passata (gezeefde tomaat).
Hoop dat je het alsnog een nieuwe kans wilt geven!
Groetjes,
Hilde
Debby zegt
Hi! Net dit recept getest. De smaak is heeeeerlijk! Alleen de kippendij wel droog.
Nou is dat bij mij niet de 1e keer met de slowcooker dat de kip toch wel droog wordt.
Een idee wat ik fout doe of tips? Ik heb exact het recept gevolgd.
Qua smaak komt hij hier zeker snel weer op tafel!
Hilde zegt
Hi Debby,
Ik heb dit probleem eigenlijk nooit als ik kippendij gebruik. Wel bij kipfilet.
Wat je zou kunnen proberen, is om de kip iets grover te snijden. Dus niet te kleine stukjes.
En je kan het gerecht ook in 4 uur bereiden. Ik weet niet of de smaak dan net zo intens is als bij 6 uur, maar waarschijnlijk blijft de kip iets malser.
Laat je weten als je deze opties hebt geprobeerd?
Groetjes,
Hilde
Gaby zegt
Wij hebben dit nu al een paar keer gemaakt! Wat is het lekker :). Ik doe er wel nog een groentebouillonblokje bij om hem nog wat kruidiger te maken, anders vind ik hem wat te flauw. Wij serveren het met een beetje rijst, naan, mangochutney en geroosterde bloemkool. Vanavond weer! 😀
Hilde zegt
Hi Gaby,
Wat ontzettend leuk om te horen! Ik ben er zelf ook helemaal gek op, net als de butter chicken. En zo lekker makkelijk ook!
Groetjes,
Hilde