De combinatie van zoute bacon en zoete ahornsiroop is in Nederland nog lang niet zo ingeburgerd als in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. En toch passen die smaken echt heel goed bij elkaar. Daar eten ze bijvoorbeeld als ontbijt pancakes met gebakken bacon en maple syrup, oftewel ahornsiroop. Eigenlijk niet zo heel vreemd, want wij eten zelf ook spekpannenkoeken en velen van ons doen daar ook stroop op toch? Dan wordt die combinatie al een stuk minder bijzonder.
Persoonlijk hou ik wel van zoet en zout in een gerecht. Ik eet heel graag een boterham met appelstroop en kaas. Om over karamel met zeezout maar niet te beginnen. Dus toen ik in een salade een restje bacon wilde verwerken, besloot ik er deze dressing met ahornsiroop bij te maken. Het bleek een gouden greep. Oordeel zelf!
Dit heb je nodig
(voor 4 personen)
150 gram veldsla
handvol witte/rode pitloze druiven, gehalveerd
handvol cherrytomaten, in vieren gesneden
8 plakjes bacon
Voor de dressing
1,5 eetlepel ahornsiroop
3 eetlepels witte wijnazijn
3 eetlepels arachideolie
Zo maak je het
- Bak in een koekenpan of grillpan, zonder toevoeging van boter of olie, de plakjes bacon knapperig en goudbruin. Haal ze dan uit de pan en laat ze op een bord met een velletje keukenpapier afkoelen.
- Doe de veldsla in een ruime kom of schaal en verdeel de halve druiven en tomatenpartjes hierover.
- Meng in een kommetje de ahornsiroop en azijn tot ze volledig in elkaar zijn opgenomen. Roer dan de olie er doorheen totdat je een egaal mengsel hebt gekregen.
- Schenk de dressing over de salade heen en schep alles goed door elkaar heen. Leg de plakjes bacon er bovenop en serveer direct. Enjoy!
Variatietip: Wil je eens een dag zonder vlees of krijg je vegetarische eters? Vervang de bacon dan door de zeewier bacon van Seamore!
Geef een reactie